Carla Conangla, nascuda a Sant Cugat del Vallès l’any 1997, és la guanyadora ex aequo del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018, i assegura que haver rebut aquest premi “ha suposat una oportunitat i ajuda única per a la meva promoció i desenvolupament artístic”. A més destaca que “ha significat el reconeixement i la recompensa a tantes hores de sacrifici, i l’honor i satisfacció d’haver sigut ambaixadora de la Fundació Pau Casals”.

La violoncel·lista que actualment estudia un Màster amb Giovanni Gnocchi a la Mozarteum de Salzburg, anima als joves músics a presentar-se al Guardó Internacional Pau Casals 2020, ja que “el que importa és l’experiència de participar i l’esforç de preparar-se per a ser el millor”.

Quins van ser els teus primers passos en el món de la música? Per què vas escollir el violoncel com a instrument?

La passió per la música em ve de família on tots han estudiat algun instrument, des del meu besavi compositor i pianista fins a la meva germana bessona que està fent el Màster de violí. Explica la meva mare que durant l’embaràs, quan cantava de soprano solista a la novena de Beethoven i al Messies de Händel, la meva germana i jo no paràvem de donar puntades de peu. A  la meva  germana i a mi ens agradaven els instruments de corda i com que ella era més menuda que jo, va agafar el violí i jo el violoncel.

Ens quins centres has realitzat els teus estudis més rellevants? Quins han sigut els teus mestres?

El Grau Mitjà el vaig realitzar amb Iñaki Etxepare a l’Escola de Música i Dansa Fusió a Sant Cugat del Vallès, el Grau Professional amb Peter Thiemann al Conservatori Superior de Música del Liceu a Barcelona, el Grau Superior amb Gustav Rivinius al Conservatori de Maastricht, i actualment estudio el Màster amb Giovanni Gnocchi a la Mozarteum de Salzburg.

Què et va fer decidir a presentar-te al Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018?

Vaig decidir presentar-me al Guardó Internacional Pau Casals perquè els objectius del premi encaixaven amb les meves necessitats i qualitats. També perquè Pau Casals ha estat des de sempre un dels meus grans referents, per la seva increïble manera de tocar i pel seu enfocament tan honest cap la música. Tanmateix, em vaig decidir presentar perquè al llarg de la història del Guardó, reconeguts violoncel·listes amb trajectòria internacional han rebut el suport de la Fundació Pau Casals.

Què ha suposat per la teva carrera artística i pel teu desenvolupament personal, participar i guanyar el Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018?

Guanyar el Guardó ha suposat una oportunitat i ajuda única per a la meva promoció i pel meu desenvolupament artístic. Haver rebut el premi m’ha situat en el punt de mira, en un lloc privilegiat que un no pot desaprofitar. A més, t’ajuda a veure que has arribat a una de les fases necessàries del camí i t’anima a perseguir els teus somnis. També ha significat el reconeixement  i recompensa a tantes hores de sacrifici, i l’honor i satisfacció d’haver sigut ambaixadora de la Fundació Pau Casals.

A banda de l’aportació econòmica, que ha sigut una gran suport per continuar els meus estudis a Salzburg, he tingut l’oportunitat d’actuar en nombrosos actes organitzats per la Fundació, com també en el Klâipeda International Cello and Competition (Lituània) i en la pròxima gira de la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals d’Espanya.

Quins violoncel·listes són els teus referents? Quins reptes o objectius t’has marcat pel desenvolupament de la teva carrera?

Els meus referents han sigut i són els meus professors de violoncel. Tots ells han deixat la seva empremta en la meva manera d’expressar-me, la meva essència és una barreja de tots ells, així com d’altres vivències musicals i persones del meu voltant. He tingut molta sort d’haver-los conegut, hi tinc una relació molt especial que sé que perdurarà per sempre.

En el desenvolupament de la meva carrera m’agradaria aprofundir en tots els terrenys: tocar en una orquestra, fer música de cambra i tenir repertori de violoncel solista. Crec que cadascuna d’aquestes vessants m’aporta coses diferents i m’ajuda a ser millor en cada àmbit. Durant l’etapa universitària i del post-grau, un ha d’estar preparat per tot. Avui en dia el món de la musica és molt competitiu i per això, cal desenvolupar diverses facetes com a músic. La quantitat de repertori i compositors diferents que coneguis, afecta positivament la manera de veure i interpretar la música.

“…Allò important és l’experiència de participar i l’esforç de preparar-se per a ser la millor…”

Per què són importants els concursos en el desenvolupament artístic i professional dels joves músics?

Crec que són importants per  l’esforç, dedicació i disciplina que suposen. A mi em permeten ser autoexigent amb mi mateixa i buscar la perfecció durant el procés de preparació. Són experiències noves que t’impulsen a ser millor, et permeten un progrés creixent de les teves capacitats i t’ensenyen a tenir present l’esperit de superació i constància.

Com a finalista del Guardó Internacional Pau Casals, vas tenir l’oportunitat de visitar el Museu Pau Casals i conèixer la Marta Casals. Què va suposar per tu aquesta experiència?

La visita del Museu Pau Casals va ser molt inspiradora a nivell personal perquè em va fer reflexionar sobre els principis i valors que s’han de tenir a la vida. Pau Casals és un exemple a seguir i desgraciadament encara hi ha gent que no coneix la seva vida. Crec que tot aquell que apreciï el mestre violoncel·lista hauria de visitar el Museu Pau Casals. A més, establir contacte amb Marta Casals i la Fundació m’ha donat una gran dosis de confiança i m’ha fet creure en mi i guanyar seguretat.

Què destacaries del llegat musical i humà de Pau Casals?

A banda de ser un dels músics més grans del segle XX, destacaria la seva lluita per la pau, llibertat i justícia en el món. Un artista compromès amb els seus ideals que va dedicar part de la seva vida als més necessitats. És un referent internacional en la interpretació del violoncel i de les Suites per a violoncel de Bach.

Quin és el repertori que t’interessa més? Tens algun compositor predilecte?

Em trobo molt còmoda en el repertori clàssic, tot i que tinc especial fascinació per Schumann, el seu concert per a violoncel és una de les meves obres preferides. No obstant, m’agrada conèixer tota la música escrita per al meu instrument i n’escolto tanta com puc.

Recomanaries a altres joves violoncel·listes que es presentessin al Guardó Internacional Pau Casals? Perquè?

A tots els violoncel·listes que vulguin participar al Guardó els diria que val molt la pena intentar-ho perquè per mi ha marcat un abans i un després en la meva carrera. És una gran recompensa per qualsevol músic jove, ja que guanyar-se un lloc en aquest món competitiu és molt complicat i el Guardó t’obre portes. El meu consell és que ho intentin, ja que allò important és l’experiència de participar i l’esforç de preparar-se per ser la millor.

Quina música escoltes aquests dies de confinament? Ens podries fer algunes recomanacions?

L’últim que he escoltat aquests dies han sigut vídeos del canal de la Berliner Philarmoniker, com la Simfonia núm. 7 de Beethoven, la Simfonia núm. 5 de Tchaikovsky i Don Quixote de Strauss amb Rostropovich i Karajan. No he escoltat gaire més música perquè he estat a casa preparant repertori i fent classes online.