Pau Casals: violoncel·lista, director d’orquestra,
compositor, mestre i humanista internacional

Pau Casals ha sigut un dels músics més influents del segle XX. Violoncel·lista, director d’orquestra, compositor, humanista i ferm lluitador per la llibertat i la democràcia, el seu llegat el converteix en un dels noms més universals de la música i la pau.

Nascut al Vendrell (Tarragona) el 1876, va viure des de molt petit envoltat de música. El seu pare, Carles Casals Riba era l’organista del Vendrell i amb ell va aprendre a tocar el piano, el violí i l’orgue. Amb 11 anys va iniciar els seus estudis de violoncel a l’Escola Municipal de Música de Barcelona on aviat va començar a destacar per les innovacions tècniques i el seu virtuosisme en la interpretació. El 1899 va fer el seu debut com a solista internacional a París de mans del gran director francès Charles Lamoureux, començant una carrera imparable que el portaria a tocar als millors auditoris de tot el món.

La seva interpretació de les Sis Suites per a violoncel sol de J. S. Bach, que va descobrir a Barcelona quan tenia 13 anys, va suposar una revelació en el món del violoncel, convertint aquestes composicions musicals de simples exercicis tècnics a peces de concert. L’enregistrament que en va fer entre 1936 i 1939, és considerat avui dia com un document històric de referència.

Al llarg de la seva vida, va posar la seva música al servei dels ideals de pau, justícia i llibertat que ell considerava sagrats. El fet de negar-se a tocar a la Rússia soviètica i l’Alemanya nazi, l’ajuda que va brindar als refugiats exiliats de la Guerra Civil Espanyola, el seu posicionament de no tocar als països aliats per la seva tolerància davant del Règim del general Franco i les diferents accions que al llarg de la seva carrera va emprendre i manifestar a favor de la pau, el van fer mereixedor, entre altres honors, de la Medalla de la Llibertat dels Estats Units (1963), la Medalla de la Pau de les Nacions Unides (1971) i el ser nominat al Premi Nobel de la Pau (1956 i 1958).

Pau Casals va morir el 1973 a San Juan de Puerto Rico, on va viure els últims anys de la seva vida. El seu llegat humanitari, sumat a la seva excel·lència musical, és avui dia recordat contínuament en festivals, auditoris i concerts que fan de Pau Casals un músic únic, l’obra i el llegat del qual hem de seguir preservant i difonent.

Podeu descarregar la biografia completa de Pau Casals prement aquí.