Centenari de l’Orquestra Pau Casals

Centenari de l’Orquestra Pau Casals2021-02-15T12:16:08+01:00

Recordant a Pau Casals:
el llegat musical i el compromís amb la humanitat

El 13 d’octubre de 2020 es commemorarà el centenari del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana, un projecte que Pau Casals va impulsar i crear el 1919 i que com el mateix músic reconeixia, va suposar un dels reptes més fructífers de la seva vida artística i professional.

La força i l’excel·lència del seu treball va permetre disposar d’una formació simfònica excepcional, reconeguda internacionalment en molt poc temps, i que va convertir Barcelona en un punt d’encontre dels millors directors i solistes del moment, situant-la com una ciutat avançada de la bona música i oberta als compositors contemporanis. Malauradament aquest projecte va acabar definitivament amb la Guerra Civil Espanyola i els efectes de la dictadura.

La Fundació Pau Casals celebrarà aquest centenari amb activitats i projectes que es desenvoluparan en el període 2020-2021 de la mà de músics i institucions musicals de tot el món en un procés de participació encapçalat per el Comitè d’Honor amb personalitats de prestigi internacional.

Al llarg de 2020 i 2021 es desenvoluparà un programa d’activitats culturals, concerts, i una exposició que es presentarà en dues parts complementàries al Museu Pau Casals del Vendrell i al Museu de la Música de Barcelona. El Centenari de l’Orquestra Pau Casals ha estat declarat “commemoració oficial de 2020” per la Generalitat de Catalunya, i té el suport del departament de cultura de la Generalitat, l’ajuntament del Vendrell, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona, ACE/Acción Cultural Española, el Consell de Mecenatge de la Fundació Pau Casals i compta amb la col·laboració especial de la Fundació Bancària “la Caixa”.

Esdeveniments

Concerts i activitats

Durant l’any 2020 i el 2021, per celebrar el Centenari de l’Orquestra Pau Casals, es portarà a terme un programa amb concerts, activitats, conferències, una exposició i publicacions. Aquestes iniciatives tindran lloc a nivell nacional i internacional i comptaran amb la participació i el suport d’orquestres simfòniques, directors, solistes i formacions musicals d’arreu del món, que s’han adherit a la commemoració del Centenari.

Celebrant-ho al món

Voleu adherir-vos a la celebració del Centenari de l’Orquestra Pau Casals?

L’objectiu és que el Centenari de l’Orquestra Pau Casals es converteixi en una celebració mundial en homenatge al Mestre, i que aquesta commemoració serveixi per difondre a través de la música els ideals que Pau Casals defensà incansablement al llarg de tota la seva vida: la democràcia, la justícia i la llibertat. Tenint en compte que en l’actualitat aquests valors es troben amenaçats a moltes parts del món, convidem a totes les orquestres simfòniques, directors i músics a unir-se a aquesta acció conjunta, dedicant a l’Orquestra Pau Casals un dels concerts o programes que tinguin previstos per la temporada 2020-2021. Les orquestres també poden suggerir altres activitats commemoratives.

Per adherir-se a la celebració, us podeu posar en contacte amb nosaltres garantint que les diverses iniciatives tinguin difusió internacional a través dels mitjans de comunicació de la Fundació Pau Casals. És una adhesió gratuïta i voluntària que es pot fer a títol institucional o personal. És important comunicar l’adhesió a la Fundació Pau Casals, per tal de poder difondre mundialment tots els actes, concerts i adhesions i obtenir un major ressò global. Per qualsevol dubte o aclariment, us podeu posar en contacte amb nosaltres a community@paucasals.org/+34 93 319 20 21

Entitats adherides

Un Comitè d’Honor de renom internacional

El Comitè d’Honor del Centenari de l’Orquestra Pau Casals està format per directors i músics de renom internacional que donen suport a aquesta celebració, entre els quals destaquen personalitats excepcionals com Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Antoni Ros Marbà, Josep Pons, Kazushi Ono, Michael Tilson-Thomas, Christoph Eschenbach, Murray Perahia, Pinchas Zukerman, Itzhak Perlman, Ivan Fischer, Jordi Savall, Heinz Holliger, Hannu Lintu, Leon Fleisher o Jaime Laredo. Aquests músics i directors també s’han adherit a la celebració, dedicant concerts i activitats amb motiu del Centenari.

Membres del Comitè d’Honor

Contingut relacionat

Orquestra Pau Casals

L’Orquestra Pau Casals, música excepcional i de nivell internacional a Barcelona

La passió de Pau Casals per dirigir havia estat sempre present, però la seva carrera com a solista no li va permetre desenvolupar-la en tota la seva dimensió.

Un extraordinari director d’Orquestra

Casals deia que la seva vocació de director d’orquestra li havia arribat de ben jove. Quan cantava a la coral parroquial de la seva ciutat natal, el Vendrell, es moria de ganes de dir als cantants què havien de fer!

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

AMB EL SUPORT DE

MITJANS COL·LABORADORS

Més projectes…

Guardó Internacional Pau Casals
Diàlegs amb música
Diàlegs amb música