Concert de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae
a la plaça Nova del Vendrell

Recordant un homenatge

El 10 de juliol de 1927, els músics i membres del Patronat de l’Orquestra Pau Casals, juntament amb la Vila del Vendrell van retre un homenatge a Pau Casals, nomenant-lo fill il·lustre i organitzant diversos actes, entre els quals dos concerts de l’orquestra que ell mateix va dirigir: un a la plaça Pi i Margall on van interpretar obres de Beethoven, Morera, Bach i Wagner, i un altre al Teatre Tívoli. En el marc del programa del Centenari de l’Orquestra Pau Casals i commemorant aquest concert que Casals dirigí amb la seva orquestra, el proper 12 de juliol de 2020 a les 21.30h tindrà lloc un concert simfònic a l’aire lliure i gratuït a la plaça Nova, a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, formada per 40 músics, dirigida per Jordi Mora, amb una selecció d’obres interpretades aquell dia per l’Orquestra Pau Casals. Aquest concert ha estat organitzat per l’Ajuntament del Vendrell i la Fundació Pau Casals, amb motiu del programa del Centenari de l’Orquestra Pau Casals i en el marc de la programació del Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020. Havia de ser el concert d’inici del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, que ha estat suspès per causa del COVID-19. Aquest concert es retransmetrà en directe a la plaça del Tívoli i al Museu Pau Casals, i també per RTV El Vendrell i en diferit el 14 d’agost al Canal 33. Les entrades es podran adquirir al web de l’Ajuntament del Vendrell a partir del dilluns 6 de juliol a les 12h. En el cas de la Sala Polivalent del Museu Pau Casals cal fer una reserva prèvia enviant un correu electrònic a museu@paucasals.org o bé trucant al 977 68 42 76.

Dia i hora:

12 de juliol

21:30h

Lloc:

Plaça Nova del Vendrell, Plaça del Tívoli i Museu Pau Casals

Preu entrada:

Gratuït

Programa

J.S. Bach: Ària de la Suite núm. 3, BWV 1068

L. Van Beethoven: Simfonia núm. 3, op. 55 ‘Heroica’

Intèrprets

Orquestra Simfònica Camera Musicae
Jordi Mora, director

Un merescut homenatge

Hi ha pocs esdeveniments més emotius que un homenatge. S’uneixen records del passat en un present compartit que, d’alguna manera, es projectaran en el futur de cadascú. L’Orquestra Pau Casals es va crear fa cent anys, i un dels concerts més memorables va ser el que es va realitzar a la Plaça Nova del Vendrell, l’any 1927, per retre homenatge a Pau Casals.

Johann Sebastian Bach va escriure quatre suites orquestrals, totes elles d’una bellesa extraordinària. No obstant això, l’Ària de la Suite núm. 3 ocupa un lloc emblemàtic perquè, en la seva aparent senzillesa, concentra tota la complexitat de la música: la fascinació d’una melodia que es repeteix però que no avorreix perquè sempre avança; la intriga d’una harmonia que sembla que segueix els cànons sent, al mateix temps, única, i una textura contrapuntística en la qual els instruments diuen coses diferents, parlen al mateix temps, però s’escolten i s’entenen.

Beethoven va comprendre perfectament que la composició anava d’això: fer que el difícil semblés fàcil i, conscient d’això, va decidir parlar de l’ésser humà a través de la música. Amb la seva tercera simfonia va demostrar la seva genialitat i valentia al mostrar que no renunciava a les herències musicals, però que no es lligava a elles. Considerada, per la majoria d’experts, com la simfonia que va marcar el pas del Classicisme al Romanticisme, el títol “Heroica” simbolitza més un ideal que una persona concreta. Els seus quatre moviments reflecteixen a la perfecció aquest ‘per aspera ad astra’ (des de l’adversitat cap als astres) que tant va inspirar als compositors de segle XIX. En el moment en què el món es troba en l’actualitat, la força i l’impuls d’aquesta simfonia reconforta.

També et pot interessar…