Concert homenatge al Gran Teatre del Liceu

La consagració de Stravinski: els tres ballets russos

L’Orquestra Pau Casals va ser dirigida en diferents ocasions per I. Stravinski al Liceu, interpretant per primera vegada moltes de les seves obres a Barcelona. En aquest sentit, el Gran Teatre del Liceu se suma als actes del Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020 amb la celebració d’aquest concert, una experiència única de poder escoltar, en una sola nit, tres obres mestres de la literatura simfònica de tots els temps.

Un dels trets que ens meravellen de la mítica companyia de dansa dels Ballets Russos va ser la transgressora i fructífera col·laboració amb compositors i artistes visuals de l’època. Així, Stravinski és una de les figures que, en relació amb Diaghilev, va descriure un canvi de paradigma. Entre el 1924 i el 1956, Stravinski va visitar Barcelona en sis ocasions i hi va oferir dotze concerts (dels quals deu es van celebrar al Gran Teatre del Liceu). En els dos concerts de l’any 1928, el mateix compositor dirigia sobre el nostre escenari aquestes tres obres repartides en dos concerts consecutius: L’ocell de foc (1910), Petruixka (1911) i La consagració de la primavera (1913). Josep Pons caminarà sobre l’escenari del Liceu per oferir aquesta proposta única. Un repte extraordinari on podrem sentir i gaudir aquestes obres revolucionàries: una festa musical insòlita a la ciutat plena de ritme, contrastos, modernitat sense parangó i lluïment de l’orquestra. En les
mans de Josep Pons, aquestes escenes de ballet seran autèntics monuments sonors. Una música que ens prepara per a la glorificació de l’escollida per al sacrifici sense el qual la primavera mai més arribaria. Admetem, doncs, que el mestre Pons, en aquesta cerimònia atàvica de raptes i sacrificis pagans, fent ballar la donzella faci començar una nova estació.

Dia i hora:

5 de març 2021

20:00 h

Lloc:

Gran Teatre del Liceu

La Rambla, 51-59. 08002 Barcelona

Programa

Stravinski: L’ocell de foc
I. Stravinski: Petruixka
I. Stravinski: La Consagració de la primavera

Josep Pons

Josep Pons

Director

Considerat com un dels directors més rellevants de la seva generació, ha construit forts lligams amb orquestres com Gewandhauss de Leipzig, Staastkapelle de Dresden, Orchestre de Paris, City of Birmingham Symphony Orchestra, WDR Köln, Royal Stockholm Philharmonic, Orchestre du Capitol de Toulouse, The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen o BBC Symphony Orchestra. Des del 2012 és el director musical del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i és també director Honorari de la “Orquesta y Coro Nacionales de España”. Ha estat director titular i artístic de la Orquesta Ciudad de Granada i va ser fundador de l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure de Barcelona i de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Va ser Director musical de les cerimònies olímpiques Barcelona 92. L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música i és acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts.

També et pot interessar…