Exposició: 100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social

Exposició: 100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social

Una exposició imprescindible per conèixer l’Orquestra Pau Casals

L’exposició, coproduïda per la Fundació Pau Casals i el Museu de la Música de Barcelona, vol fer conèixer la història de l’Orquestra Pau Casals i alhora reivindica la figura de Pau Casals com un dels millors directors d’orquestra del s. XX. L’exposició mostra la història i l’impacte musical que va suposar la creació de l’Orquestra Pau Casals a Barcelona a través dels nombrosos documents, programes de concerts i partitures que es s’han conservat als Fons Pau Casals de la Fundació Pau Casals, dipositats a l’Arxiu Nacional de Catalunya, i dels fons que es conserven a la Biblioteca de Catalunya, al CEDOC,  a l’Arxiu Històric de la Societat del G. T. del Liceu, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, entre altres, i que mostren la intensa activitat que va tenir l’orquestra durant els seus anys d’existència. A més, l’exposició comptarà amb documents audiovisuals de gran valor recopilats per la Fundació Pau Casals.

L’exposició es podrà visitar en dues seus alhora: el Museu Pau Casals del Vendrell on es mostren els concerts que l’orquestra va fer arreu del país, amb especial èmfasi en l’homenatge que els músics de l’orquestra van organitzar a Pau Casals al Vendrell l’any 1927 i en la figura de Pau Casals com a director d’orquestra internacional, i al Museu de la Música de Barcelona on s’explica la història de l’orquestra, des de la seva fundació , els músics que en van formar part, el seu funcionament, el seu repertori i convidats i el seu compromís social amb el projecte de l’Associació Obrera de Concerts. Dues exposicions complementàries que ens donaran una visió global de Pau Casals com a músic i director d’orquestra.

L’exposició ha estat comissariada per Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals, juntament amb un comitè assessor format pel director del Museu de la Música, Jaume Ayats, el musicòleg Bernard Meillat i el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española i l’Ajuntament del Vendrell.

.

Lloc:

Museu de la Música de Barcelona

24 de novembre de 2020 - 9 de gener de 2022

Lloc:

Museu Pau Casals del Vendrell

1 de desembre de 2020 - 9 de gener de 2022

Entrada combinada amb l'exposició al Museu de la Música de Barcelona:

Comprar entrada

Museu de la Música de Barcelona

El recorregut de l’exposició té com a punt de partida la mostra acollida al Museu de la Música de Barcelona, on s’explica la història de l’orquestra des de la seva creació al 1920 fins al seu desenllaç amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola que va destruir el panorama simfònic a la Barcelona dels anys 40, passant per l’època de la República en la qual la figura de Pau Casals i la seva orquestra van rebre grans reconeixements. L’exposició explica i exposa el funcionament de l’orquestra, el repertori amb els compositors, solistes i directors convidats, la trajectòria dels músics que la van formar i també el seu fort compromís social reflectit en l’impuls del projecte de l’Associació Obrera de Concerts.

Museu Pau Casals del Vendrell

La mostra continua al Museu Pau Casals on s’explica la relació de l’orquestra amb el país i els concerts que va fer fora de Barcelona a ciutats com Figueres, Mataró, Olot, Palamós, Terrassa, Sabadell, Sant Feliu de Guíxols, Lleida, Granollers, Vic, El Masnou, El Vendrell i Vilanova i la Geltrú. També explica l’homenatge que li va fer la seva vila nadiua, El Vendrell, el 10 de juliol de 1927, amb imatges i objectes commemoratius de l’acte i un film amb les imatges conservades més antigues de Pau Casals. Finalment, es mostra la vessant de Pau Casals com a director d’orquestra internacional, amb enregistraments recentment recuperats per la Fundació Pau Casals.

Ajuda’ns a identificar als músics de l’Orquestra Pau Casals

A la seu de l’exposició “100 anys Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social” al Museu de la Música de Barcelona hi trobareu una fotografia dels membres de l’Orquestra Pau Casals ampliada, de la que no tenim tots els músics identificats. Si sou investigadors, melòmans, músics o familiars de músics i identifiqueu a algun dels músics ens ho podeu notificar enviant un correu a fundacio@paucasals.org. Podeu trobar la imatge ampliada a l’exposició aquí.

També et pot interessar…

Taller música i emocions

27/11/2021
 
 
info

Viu una experiència única i deixa’t portar pel món de la música i les emocions. La compositora Carlota Baldrís i el coach Eduard Ramos, proposen una jornada per adults per reconèixer les emocions a través del llenguatge més universal: la música.

info
2021-04-29T08:38:25+01:00