Pau Casals i Amèrica. Del triomf musical a la defensa de la Pau

Diàlegs amb Música

Pau Casals i Amèrica. Del triomf musical a la defensa de la pau

L’any 2021 es compleixen 120 anys del primer viatge de Pau Casals a Amèrica (1901), 60 anys del concert a la Casa Blanca amb el president J.F. Kennedy (1961), i es commemora el 50è aniversari de l’estrena del l’Himne per les Nacions Unides (1971). És per això que la 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell durà per títol “Pau Casals i Amèrica”. Però la relació de Casals amb Amèrica va ser constant durant els darrers anys de la seva vida, quan es va exiliar a Puerto Rico, on va impulsar el Festival Casals de Puerto Rico i altres projectes musicals. El proper 6 de maig celebrem una nova sessió de Diàlegs amb Música, “Pau Casals i Amèrica. Del triomf musical a la defensa de la Pau”, de la mà de Núria Ballester Valveny, directora del Museu Pau Casals, Joan Fuster, professor d’història contemporània, i Oriol Pérez Treviño, musicòleg i assagista. El diàleg serà conduït per Maricel Chavarría, periodista de La Vanguardia, i la música de l’acte anirà a càrrec de Xuanhan Xu, violoncel·lista guanyadora del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2020, i la pianista Yoko Suzuki.

Diàlegs amb Música és una iniciativa de la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) que combina música i paraula a partir del debat entre experts, músics i intel·lectuals en llegat de Pau Casals i en el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau. En aquestes connexions entre so i paraula es reflexiona entorn una manera de viure i entendre la música, difonent els valors que Pau Casals va defensar al llarg de tota la seva vida i que continuen essent més vigents que mai: la pau i els drets humans.

Consulta el programa de l’acte aquí.

Dia i hora:

6 de maig

18:30h

Lloc:

Auditori del CCCB

C/ Montalegre, 5 · 08001 Barcelona
Preu entrada:

Gratuït

Entrades exhaurides
     
Esdeveniment en Streaming:

Gratuït

Veure streaming

Programa

L.V. Beethoven: Sonata per a violoncel i piano núm. 3 en La major, op. 69 (primer moviment)

—————————–

Diàleg amb:

Núria Ballester Valveny

Directora del Museu Pau Casals

Joan Fuster Sobrepere

Professor d’història contemporània

Oriol Pérez Treviño

Musicòleg i Assagista

Conduït per Maricel Chavarría

Periodista de La Vanguardia

———————————–

G. Cassadó: Requiebros

———————————–

Intèrprets:

Xuanhan Xu, violoncel

Yoko Suzuki, piano

Núria Ballester

Directora del Museu Pau Casals

Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural per la Universitat de Barcelona. El 1996-97 realitza la catalogació i inventari del fons del Museu Pau Casals. El 1997-98 treballa a l’Arxiu Nacional de Catalunya en la catalogació del fons de la Fundació Pau Casals.  El 1999-2000 realitza l’inventari del fons Pau Casals a Washington D.C., treballant amb Marta Casals, i al mateix temps realitza una estada de pràctiques a l’Archives Center del National Museum of American History (Smithsonian). El 2001 s’incorpora com a conservadora del Museu Pau Casals i des del  2010 n’és la directora.

Joan Fuster Sobrepere

Professor d’història contemporània

Doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra i Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment  és director del Departament d’Arts i Humanitats de la UOC. La seva recerca ha girat entorn de la història política i cultural de Catalunya en l’època contemporània i especialment en la ciutat de Barcelona en el segle XIX. Ha estat director de la revista d’història L’Avenç. Vicerector de la UOC, i director del Centre de Barcelona de la  Universitat Internacional Menéndez y Pelayo. L’any 2005 va rebre el premi ciutat de Barcelona d’Història pel treball: Barcelona a la dècada moderada. El projecte industrialista i la construcció de l’estat centralista. Entre 1989 i 1999 va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona.

Oriol Pérez Treviño

Musicòleg i assagista

Oriol Pérez i Treviño (Manresa, 1972) és musicòleg i assagista, i dedica la seva activitat a la docència i l’escriptura. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la recerca amb la direcció d’importants projectes del país, com ara la Xarxa de Músiques a Catalunya, el Festival de Torroella de Montgrí, el Centre Robert Gerhard o L’Auditori. En els darrers anys, ha estat immers en recerques sobre misticisme, espiritualitat i música. Escriu diàriament la secció «Entre Clàssics» al portal Nosolocine.

Maricel Chavarría

Periodista de La Vanguardia

Maricel Chavarría és periodista de La Vanguardia des de 1989 i en la darrera dècada, cap de secció de Cultura i responsable de les àrees d’òpera, dansa i música clàssica. Anteriorment es va especialitzar en temes d’igualtat entre sexes i solidaritat. Nascuda a Tortosa el 1967, és llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Fotoperiodisme per l’International Center of Photography de Nova York.

Xuanhan Xu

Violoncel

Nascuda a Hangzhou, Xina, l’any 2004. Va començar a tocar el piano als cinc anys i el violoncel als vuit. Als tretze anys va continuar els seus estudis a Alemanya, on actualment estudia amb Gustav Rivinius a la Hochschule für Musik Saar, a Saarbrücken. El 2017 va actuar amb la National Center of Performing Arts Orchestra de Beijing, convertint-se en la violoncel·lista més jove que ha actuat a l’NCPA. Ha actuat amb d’altres orquestres internacionals, d’Àsia i d’Europa. És la guanyadora del primer premi del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2020.

Yoko Suzuki

Piano

Nascuda a Tòquio, va estudiar a la Universitat de Música de Musashino (Japó), on va obtenir el diploma de la carrera de piano. Posteriorment va estudiar a l’Acadèmia Marshall (2001), on va rebre classes de les professores Alicia de Larrocha i Carme Bravo, i l’any 2004 va obtenir el diploma de Màster de Música Espanyola. Ha rebut diversos reconeixements internacionals, com el segon premi del Concours Musical de France du Ministère de la Culture et de la Communication (2005) i el Diploma d’Onore del Torneo Internazionale de Musica (2006). Ha gravat diversos CD dels quals destaca Granados Piano – Cartas de Amor (Columna Música), que va ser considerat un dels millors discos del 2016 als Premis Enderrock.

També et pot interessar…

2021-05-10T10:15:06+01:00