Pau Casals, professor de música excepcional

El testimoni de la violoncel·lista Vivien Mackie

A més de ser un dels millors violoncel·listes del segle XX i ser reconegut internacionalment, com un dels millors intèrprets i directors d’orquestra del seu temps, Pau Casals va ser un professor de música excepcional. L’ensenyament formava part intrínseca de la seva carrera com a músic, exercint de professor a l’Escola de Música de Barcelona, al Conservatori del Liceu i a l’École Normale de Musique de París. També va donar classes des del seu exili a Prada de Conflent i al llarg de la seva vida va fer masterclass a Berkeley, Zermatt, Marlboro i Puerto Rico. Alguns dels seus alumnes i deixebles més reconeguts van ser Gaspar Cassadó, Diran Alexanian, Maurice Eisenberg, Bernard Greenhouse, Zara Nelsova, Amaryllis Fleming, Raya Gárbousova, Takeishiro Hirai, Miklós Perényi, entre d’altres.

El seu esperit d’innovació i recerca el va portar a introduir una important revolució tècnica en la manera de tocar el violoncel i la seva manera d’interpretar, entendre i viure la música, va fer de Pau Casals, un exemple d’inspiració per a moltes generacions de músics.

Entre el 1952 i el 1955, la violoncel·lista Vivien Mackie, va ser alumna de Pau Casals a Prada de Conflent, un testimoni viu per endinsar-nos en la dimensió humana i artística de Casals com a músic i com a professor de violoncel: com eren les seves classes, com comunicava l’essència interpretativa o la seva capacitat d’estimular els alumnes.

Dia i hora:

15-10-2019

19:00 h

Lloc:

Auditori del CCCB

C/ Montalegre, 5 · 08001 Barcelona
Preu entrada:

Gratuït. Reserves a fundacio@paucasals.org

Programa

 

Popular catalana: El Cant dels Ocells (harmonització de Pau Casals)  2’

Isaac Albéniz: Tango, Op. 165 núm. 2       3’

Pau Casals: Sant Martí del Canigó           4’

—————————–

Diàleg amb:

Vivien Mackie

Violoncel·lista, professora de Tècnica Alexander i alumna de Pau Casals

Núria Sempere

Directora general de l’Escola Superior de Música de Catalunya – ESMUC

Laura Folch

Violoncel·lista i creadora dels concerts i tallers interactius del Museu Pau Casals

Conduït per Núria Ballester

Directora del Museu Pau Casals

———————————–

Enric Granados: Intermezzo de Goyescas  5’

Manuel de Falla: Jota, Suite popular espanyola  3’

Manuel de Falla: El Amor Brujo (Danza ritual del fuego)  4’

Vivien Mackie

Violoncel·lista, professora de Tècnica Alexander i alumna de Pau Casals 

És membre de l’European String Teacher’s Association (ESTA) i actualment viu a Glasgow (Escòcia). Després d’estudiar al Royal College of Music a Londres, va estudiar amb Pau Casals a Prada de Conflent durant tres anys. Anys més tard va conèixer la Tècnica Alexander i va trobar moltes similituds amb aquesta tècnica i els ensenyaments de Casals. Mackie s’ha format com a professora d’aquesta tècnica i ha treballat en conservatoris, universitats i sales d’òpera d’arreu del món.

Carla Conangla

Carla Conangla

Violoncel

Nascuda a Sant Cugat del Vallès l’any 1997, el  juny de 2019 acaba els estudis de Bachelor amb el professor Gustav Rivinius i l’octubre de 2019 comença el Màster a la Mozarteum Universität de Salzburg amb Giovanni Gnocchi. Ha après amb mestres com Claudio Bohórquez, Jean-Guihen Queyras, Gary Hoffman, Maria Kliegel, Roel Dieltiens, Christoph Richter i Lluís Claret, entre d’altres.

Ha rebut diverses beques i premis a Espanya, i ha estat la guanyadora ex aequo del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018. També ha participat en el Concurs Knopf Berlin 2018 i el Concurs Primavera de Praga 2018.

Johannes Gray

Violoncel

Johannes Gray va néixer a Chicago (Estats Units, 1997) i va començar a tocar el violoncel a l’edat de 2 anys amb els professors Hans Jensen i Gilda Barston.

Compta amb nombrosos premis, l’últim dels quals ha sigut el Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018. Ha participat en diversos festivals i màster classes com el Verbier Festival Academy, el Kronberg Academy o el Cello Biënnale Amsterdam.

Johannes Gray va estudiar al Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris amb Jérôme Pernoo, on continua estudiant un màster. També està estudiant al Barenboim-Said Akademie a Berlín amb Frans Helmerson.

Johannes Gray diàlegs amb música
Yoko Suzuki Diàlegs amb Música

Yoko Suzuki

Piano

Nascuda a Tòquio, va estudiar a la Universitat de Música de Musashino (Japó), on va obtenir el diploma de la carrera de piano. Posteriorment va estudiar a l’Acadèmia Marshall (2001), on va rebre classes de les professores Alicia de Larrocha i Carme Bravo, i l’any 2004 va obtenir el diploma de Màster de Música Espanyola. Ha rebut diversos reconeixements internacionals, com el segon premi del Concours Musical de France du Ministère de la Culture et de la Communication (2005) i el Diploma d’Onore del Torneo Internazionale de Musica (2006). Ha gravat diversos CD dels quals destaca Granados Piano – Cartas de Amor (Columna Música), que va ser considerat un dels millors discos del 2016 als Premis Enderrock.