Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2020

Donant suport a joves violoncel·listes des de l’any 1984

La Fundació Pau Casals va crear fa 36 anys el Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes per tal d’ajudar a joves talents a ampliar els estudis musicals i per perfeccionar la tècnica i l’art interpretatiu mitjançant la formació amb professors destacats. Al llarg de la seva història, més de cinquanta joves violoncel·listes han rebut el suport de la Fundació convertint-se en una important xarxa d’ambaixadors de qualitat del llegat musical viu de Pau Casals.

En l’edició de 2020, el Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes es va obrir a aspirants procedents de tot el món. El Guardó consta de tres premis per a millorar estudis de 18.000 € 12.000 € i 6.000 € respectivament. A més la Fundació Pau Casals ofereix accions de promoció artística i assessorament als guardonats. Un jurat de prestigi internacional, presidit per Marta Casals, és l’encarregat d’examinar les candidatures, seleccionar els finalistes i escollir els guardonats.

“El treball, i el valor del treball de l’intèrpret, consisteix a apropar-se fins on sigui possible al sentit profund de la música que interpreta”
– Pau Casals

Guardonats 2020

Coneix els Guardonats de l’edició del 2020

A la darrera edició del Guardó, que va tenir lloc l’any 2020, Xuanhan Xu (Xina) es va endur el Primer Premi, Petar Pejčić (Sèrbia) el Premi Especial AENA i Felix Brunnenkant (Alemanya) el Tercer Premi.

El jurat també va atorgar mencions honorífiques a la resta de candidats finalistes: Raffaella Cardaropoli (Itàlia), Tzu-Shao Chao (Taiwan), Jeremias Fliedl (Àustria), Miquel Keenan Fuentes Bock (Estats Units d’Amèrica), Benjamin Kruithof (Luxemburg), Joseph Pritchard (Regne Unit) i Till Schuler (Alemanya).

Guanyadors 2020

Xuanhan Xu

Estudiant a la Hochschule für Musik Saar (Alemanya). Nascuda a Hangzhou, Xina, l’any 2004. Va començar a tocar el piano als cinc anys i el violoncel als vuit. Als tretze anys va continuar els seus estudis a Alemanya, on actualment estudia amb Gustav Rivinius a la Hochschule für Musik Saar, a Saarbrücken. El 2017 va actuar amb la National Center of Performing Arts Orchestra de Beijing, convertint-se en la violoncel·lista més jove que ha actuat a l’NCPA. Ha actuat amb d’altres orquestres internacionals, d’Àsia i d’Europa.
Xuanhan Xu

Xuanhan Xu


Hochschule für Musik Saar
(Alemanya)

1er Premi
Xuanhan Xu
(Xina)
Hochschule für Musik Saar (Alemanya)

Petar Pejčić

Estudiant a l’HMT Felix Mendelssohn Bartholdy (Alemanya). Nascut a Leskovac, Sèrbia, l’any 2002. Va començar a tocar el violoncel als 4 anys i als 9 anys va fer el seu primer concert a Belgrad. Al 2008 va guanyar la seva primera competició i des de llavors ha guanyat diverses competicions internacionals, entre elles el 3r premi “Felix Mendelssohn Bartholdy” a Berlin i el 2n premi a l’”Anna Kull” international competition a Graz. Ha fet concerts en solitari i també ha actuat amb orquestres com la Belgrade Chamber Orchestra i la Radio Symphony Orchestra de Belgrad. Actualment estudia a l’HMT Felix Mendelssohn Bartholdy de Leipzig amb Peter Bruns.
Petar Pejčić

Petar Pejčić


HMT Felix Mendelssohn Bartholdy
(Alemanya)

Premi Especia AENA
Petar Pejčić (Sèrbia)
HMT Felix Mendelssohn Bartholdy (Alemanya)

Felix Brunnenkant

Estudiant a Vorarlberger Landeskonservatorium (Àustria). Nascut a Überlingen, Alemanya, l’any 2001, estudia Violoncel al Vorarlberger Landeskonservatorium (Àustria), amb el profesor Mathias Johansen. Ha actuat al Saint-Saëns Concertoin Tonhalle de Düsseldorf, al Graf Zeppellin Haus i a l’Elgar Concerto amb l’Orquestra del Vorarlberger Landeskonservatorium. El 2019 va rebre el primer premi de violoncel al concurs Jugend musiziert d’Alemanya.
Felix Brunnenkant

Felix Brunnenkant


Vorarlberger Landeskonservatorium
(Àustria)

3er Premi
Felix Brunnenkant (Alemanya)
Vorarlberger Landeskonservatorium (Àustria)

Mencions honorífiques 2020

Raffaella Cardaropoli

Estudiant a la Barenboim-Said Akademie (Berlin). Nascuda a Mercato San Severino (Itàlia), l’any 1999. Va començar a tocar el violoncel als 7 anys. Ha actuat a Itàlia, Suïssa, Alemanya, Malta, Àustria i Espanya, entre d’altres països, i ha guanyat diversos concursos com l’Abbado Prize, l’Antonio Janigro Cello Competition i les audicions de la Santa Cecilia Academy. Actualment estudia a la Barenboim-Said Akademie (Berlin), amb el profesor Frans Helmerson.
Raffaella Cardaropoli

Raffaella Cardaropoli


Barenboim-Said Akademie
(Alemanya)

Tzu-Shao Chao

Estudiant a la Hochschule für Musik und Tanz Köln (Alemanya). Nascut a Changhua, Taiwan, l’any 2001. Va començar a tocar el violoncel als 4 anys i ha participat en diverses competicions d’Àsia i Europa, entre elles la Tchaikovsky Competition for Young Musicians. Des del 2018 estudia a la Hochschule für Musik und Tanz Köln, a Alemanya, amb la professora Maria Kliegel. Ha participat en diverses masterlasses amb cellistes reconeguts com Yo-Yo Ma, Tsuyoshi Tsutsumi, Reiner Ginzel o Marion Feldmann.
Tzu-Shao Chao

Tzu-Shao Chao


Hochschule für Musik und Tanz Köln
(Alemanya)

Jeremias Fliedl

Estudiant a la Universität Mozarteum Salzburg (Àustria). Nascut a Klagenfurt (Àustria), l’any 1999. Estudia a l’Universität Mozarteum Salzburg, d’Àustria, amb el profesor Clemens Hagen. Ha participat en diversos concerts de música de cambra i també ha estat solista amb la Zagreb Orchestra, la Carinthian Symphony Orchestra, entre d’altres. El 2012 va guanyar la International Cello Competition de Liezen i el 2014 a “Svirél”, Eslovènia i a l’Antonio Janigro Cello Competition de Croàcia.
Jeremias Fliedl

Jeremias Fliedl


Universität Mozarteum Salzburg
(Àustria)

Miquel Keenan Fuentes Bock

Estudiant al Conservatori Superior de Música del Liceu (Espanya). Nascut a Holland (Estats Units) l’any 1999, actualment estudia al Conservatori Superior de Música del Liceu a Barcelona, amb la professora Amparo Lacruz. Anteriorment havia estudiat al Meadowmount School of Music. Ha actuat amb la Interlochen Orchestra, al Lincoln Center Stanley H. Kaplan Penthouse i al Hope College Annual Concerto-Aria Competition, entre d’altres.
Jeremias Fliedl

Miquel Keenan Fuentes Bock


Conservatori Superior de Música del Liceu
(Espanya)

Benjamin Kruithof

Estudiant a l’Universität der Künste Berlin (Alemanya). Nascut a Moestroff (Luxemburg) el 1999, va començar a estudiar violoncel als 5 anys. Als 12 va fer el seu primer concert amb la Northern Youth Orchestra de Luxemburg. Ha guanyat diversos concursos, com la Knopfh Competition, la Leopold Bellan International Competition de Paris i la Gabrielli Competition de Berlin. Ha actuat a diversos països i ha assistit a masterclasses com la “Cello Meisterkurse” de la Kronberg Academy. Actualment estudia a l’Universität der Künste de Berlin, amb Jens-Peter Maintz.
Benjamin Kruithof

Benjamin Kruithof


Universität der Künste Berlin
(Alemanya)

Joseph Pritchard

Estudiant a la Hochschule für Musik “Hanns Eisler” (Alemanya). Nascut a Frome, Regne Unit, l’any 1999. Cursa els seus estudis a la Hochschule für Musik “Hanns Eisler”, amb el professor Nicolas Altsaedt. Ha guanyat diversos concursos, com el Two Moors Festival Young Musicians’ Competition i ha participat en diverses masterclasses arreu d’Europa. Com a solista haactuat regularment al Menuhin Hall entre d’altres. Va formar part de la National Youth Orchestra del Regne Unit.
Joseph Pritchard

Joseph Pritchard


Hochschule für Musik “Hanns Eisler”
(Alemanya)

Till Schuler

Estudiant a la Hochschule für Musik und Theather Hamburg (Alemanya). Nascut a Stuttgart, Alemanya, l’any 2000. Actualment cursa els seus estudis a la Hochschule für Musik und Theather Hamburg, amb el professor Sebastian Klinger. Ha guanyat diverses competicions internacionals, entre elles l’International Cello Competition Antonio Janigro Junior l’any 2020. Ha estat solista a orquestres i formacions de cambra i el proper any serà solista amb la “Neue Philarmonie München”.
Till Schuler

Till Schuler


Hochschule für Musik und Theather Hamburg
(Alemanya)

Més de cinquanta violoncel·listes han rebut el suport de la Fundació Pau Casals

Al llarg de la història del Guardó, un nombre important de violoncel·listes hi han pogut participar i més d’una cinquantena han rebut el suport de la Fundació Pau Casals, entre d’altres, músics de gran nivell com Arnau Tomàs, Damià Martínez, Laia Puig, Pau Codina, Pablo Ferrández, Mariona Camats, Carla Conangla i Johannes Gray.

Els guanyadors de les diverses edicions del Guardó s’han convertit en ambaixadors de la Fundació Pau Casals i han contribuït a promoure el coneixement i la difusió del llegat artístic, cultural i humà de Pau Casals.

Darreres edicions

2018

Guanyadora ex aequo
Carla Conangla Oliveras

2018

Guanyador ex aequo
Johannes Gray

2016

Guanyadora
Mariona Camats Torrents

2016

2014

Guanyador
Pablo Pérez Martínez

2012

Convocatòria

Quines són les condicions per participar-hi?

Ets un jove violoncel·lista i vols ampliar els teus estudis de l’instrument? Participa al Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2020 i aprofita l’oportunitat de continuar els teus estudis amb professors de prestigi.

Poden optar al Guardó Internacional Pau Casals tots aquells violoncel·listes que compleixin els següents requisits:

  • Estudiants que hagin sigut admesos o que estiguin estudiant un grau superior de música (violoncel).
  • Estudiants de violoncel de qualsevol nacionalitat que hagin nascut després del 31 de desembre de 1998.
  • No haver sigut guanyador del Guardó Internacional Pau Casals en edicions anteriors.

Com em puc inscriure a la convocatòria del Guardó?

Les inscripcions i la presentació de la corresponent documentació s’ha de realitzar mitjançant un formulari online. Et recomanem que consultis atentament les bases de la convocatòria del Guardó per tal de conèixer les condicions de la convocatòria i preparar tota la documentació requerida.

El cost del dret d’inscripció al Guardó és de 20 € i el pagament es podrà efectuar amb targeta o bé mitjançant transferència bancària.

Convocatoria

Inscripcions tancades

Quin és el calendari del Guardó Internacional Pau Casals 2020?

El calendari d’aquesta edició del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes és el següent:

  • Termini de les inscripcions i presentació de documents: fins el 13 de juliol de 2020 a les 00.00 h (CET)
  • Comunicació de la resolució als candidats i finalistes: a partir del 25 de setembre de 2020
  • Audició final i veredicte de jurat el Guardó Internacional Pau Casals: 20 de novembre de 2020 a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (Tarragona)

Premis i promoció

El Guardó Internacional Pau Casals es una de las convocatòries més prestigioses per a joves violoncel·listes a nivell internacional i compta amb tres primers premis:

  • Primer Premi – 18.000 €
  • Premi Especial AENA – 12.000 €
  • Tercer premi – 6.000 €

A més de l’aportació econòmica, els Guardonats tindran l’oportunitat de participar en els concerts que organitza la Fundació Pau Casals i podran rebre assessorament en el desenvolupament de la seva trajectòria professional i artística.

Preguntes freqüents

Tens dubtes sobre la convocatòria del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2020? Consulta les preguntes freqüents aquí.

Jurat

Un jurat internacional

El jurat del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes, és designat per la Fundació, i està presidit per Marta Casals Istomin i integrat per músics de prestigi internacional. Els membres del jurat tenen una àmplia experiència com a intèrprets professionals, com a docents superiors i com a membres de jurats d’altres concursos internacionals. El jurat és l’encarregat d’examinar les peticions, seleccionar els finalistes i escollir els Guardonats.

En l’edició 2020, el jurat està format per reconeguts violoncel·listes, Claudio Bohórquez, Henri Demarquette, Gustav Rivinius, Arnau Tomàs, i també per Bernard Meillat, assessor artístic de la Fundació Pau Casals i secretari del jurat.

Marta Casals Istomin

Marta Casals Istomin va néixer a Puerto Rico en el si d’una família de músics. Després d’iniciar els seus estudis de música a Puerto Rico, va obtenir una beca per estudiar violoncel a la Mannes School of Music de Nova York. Va ser l’esposa de Pau Casals de 1957 a 1973 i del pianista nord-americà Eugene Istomin del 1975 al 2003.

Va ensenyar violoncel al Conservatori de Puerto Rico i va ser professora convidada al Curtis Institute a Filadèlfia. De 1980 a 1981, Marta Casals va ser la directora artística del Kennedy Center a Washington D.C. Va ser la presidenta de la Manhattan School of Music de Nova York de 1992 a 2005, directora general de Recontres Musicales d’Evian (1990-1997) i membre del National Council on the Arts (1990-1997).

A més de l’activitat que desenvolupa per a la Fundació Pau Casals, Marta Casals Istomin es troba implicada a la Junta de les principals institucions culturals de Puerto Rico, al Marlboro Festival, a la Manhattan School of Music, a la Kronberg Academy i a la Nippon Music Foundation.

Els governs d'Espanya, França, Alemanya i Catalunya l'han condecorat amb les distincions civils més prestigioses. L’any 2015 va rebre el premi Living Legend Award de la Library of Congress de Washington D.C.
Marta Casals

Marta Casals Istomin


Cofundadora i Vicepresidenta
de la Fundació Pau Casals.
Presidenta del Jurat

Claudio Bohórquez

El violoncel·lista alemany d’ascendència uruguaiana-peruana és un dels músics més respectats i admirats del seu camp. De ben jove ja va aconseguir rellevants èxits en competicions internacionals com la Tchaikovsky Youth Competition a Moscou i la Rostropovich Cello Competition a París. També ha estat mestre en institucions musicals de prestigi: de 2011 a 2016 va ser professor a la Musikhochschule Stuttgart i el setembre de 2016 va ser nomenat a la Hochschule für Musik "Hanns Eisler" de Berlín, on és professor convidat des del 2003.

Entre altres, Claudio Bohórquez ha actuat amb gairebé totes les orquestres de ràdio alemanyes, la Staatskapelle Dresden, la Wiener Symphoniker, l’Orchestre de Paris i l’Orchestre Philharmonique de Radio France.

Ha treballat amb directors de renom com Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, Manfred Honeck i Sir Neville Marriner, entre d’altres.

Claudio Bohórquez també ha estat convidat a nombrosos festivals. Entre ells, destaca el Casals Festival a Puerto Rico, el City of London Festival, el Penderecki Festival de Varsòvia i el Festival Internacional de Música de Cambra de Jerusalem.

Des de la temporada 2017-2018, Claudio Bohórquez és el Director Artístic del Festival Winnenden.

Claudio Bohórquez actua amb un violoncel G.B. Rogeri, gràcies al Landeskreditbank Baden-Württemberg.
 Claudio Bohórquez

Claudio Bohórquez


Violoncel·lista

Henri Demarquette

Henri Demarquette va començar a estudiar al Conservatori de París a l'edat de tretze anys, i ja era considerat un jove músic brillant. Allà va estudiar amb Philippe Muller i Maurice Gendron. El seu talent va destacar ràpidament i se li atorgà un primer premi per treballar amb Pierre Fournier i Paul Tortelier a París, i Janos Starker a Bloomington, EUA.

A partir d’aquí la seva carrera va prendre un gir internacional, i va ser convidat actuar a tot al món amb algunes de les millors orquestres franceses i internacionals: l’Orchestre National de France, la London Philharmonic, la Weiner Kammerorchester, l’Ensemble Orchestral De Paris i l’Orquestra Simfònica de Tokio. També ha actuat amb pianistes com Boris Berezovsky, Michel Dalberto, Jean-Bernard Pommier, Fabrizio Chiovetta, Vanessa Benelli Mosell i Jean-Frédéric Neuburger. Al 2015 va cofundar un quartet amb Augustin Dumay, Svetlin Roussev i Miguel da Silva.

El 2016, France Europa Média va gravar la seva interpretació de l’obra Tout un monde lointain d'Henri Dutilleux, amb la Musikalische Akademie des Nationaltheater-Orchesters Mannheim, sota la direcció de Frédéric Chaslin.

Henri Demarquette actua amb el violoncel "le Vaslin”, fabricat per Stradivarius al 1725 i cedit per LVMH/MoëtHenessy Louis Vuitton, amb un arc de Persois datat de l’any 1820.
Henri Demarquette

Henri Demarquette


Violoncel·lista

Gustav Rivinius

Gustav Rivinius va ser el primer i és l’únic músic alemany que ha rebut el primer premi i Medalla d'Or en la Competició Internacional Txaikovski de 1990 a Moscou.

En el marc de la seva rellevant carrera, Gustav Rivinius ha actuat amb la Bavarian Radio Symphony Orchestra, les orquestres de Lisboa, Tolosa i Lió, com també amb la Hèlsinki Philharmonic, i la Swedish Radio Orchestra entre altres.

Juntament amb el seu treball com a solista, Gustav Rivinius és un apassionat de la música de cambra. Nascut en una família de músics, interpreta habitualment al costar dels seus germans amb el Rivinius Piano Quartet.

També va fundar el Gasparo da Saló Trio, el Arkas Trio, el Bartholdy String Quintet i el Tammuz Piano Quartet.

Gustav Rivinius és professor a la HFM University of Music a Saarbrücken (Alemanya), on dirigeix una classe de violoncel de gran prestigi. Des de la tardor de 2014, també ensenya en el Conservatori de Maastricht (Països Baixos) i participa com a professor en diversos màsters anuals, com el del Schleswig Holstein Music Festival. A més, és un violoncel·lista molt sol·licitat com a membre del jurat en els principals concursos musicals, com la Competició Internacional Txaikovski de 2011 a Moscou.

Gustav Rivinius

Gustav Rivinius


Violoncel·lista

Arnau Tomàs

Nascut a Barcelona, Arnau Tomàs és reconegut actualment com un dels violoncel·listes més versàtils i polifacètics de la seva generació, combinant projectes com a solista amb una intensa activitat de música de cambra. És membre fundador del Quartet Casals i del Trio Ludwig.

Premiat a diversos concursos nacionals i internacionals, ha ofert nombrosos recitals de violoncel i ha actuat com a solista amb l'Orquestra de Radiotelevisió Espanyola, l’Orquestra Simfònica de Tenerife, l’Orquestra Simfònica de Galícia i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), entre altres.

La seva producció a nivell discogràfic és extensa, amb música des del període barroc fins al segle XX, amb la publicació de més de 15 CDS. Destaquen especialment els seus enregistraments de les Suites de Bach (2014) i de les sonates i variacions de Beethoven (2016), en ambdues utilitzant arcs històrics del període de la seva composició.

Al marge de la seva activitat concertística, ha estat professor convidat en la Musikhochschule de Colònia, a més de participar a classes magistrals tant a Europa com als Estats Units. Des de 2019 és professor de cambra al Conservatori de La Haia.
 Arnau Tomàs

Arnau Tomàs


Violoncel·lista

Bernard Meillat

Musicòleg, periodista especialitzat en música clàssica, nascut a Paris. Amb formació de pianista, compta amb una llarga trajectòria professional centrada en la comunicació i divulgació musical en diversos mitjans europeus de referència. És un especialista i gran coneixedor de l’obra de Pau Casals. Des de principis dels anys 90, Bernard Meillat està desenvolupant un projecte de recerca i preservació de l’obra i dels enregistraments del Mestre Pau Casals.

L’any 1991 va ser nomenat director de Radio Classique, la ràdio de música clàssica francesa, incrementant l’audiència general i impulsant una nova política d’obertura per tal d’arribar a nous públics, amb una programació musical d’alt nivell. L’any 2005 va assumir la direcció de Musiq3, l’emissora clàssica de la RTBF (Radio Televisió Belga de la Comunitat Francesa). Entre d’altres responsabilitats, forma part de diferents jurats i col·labora amb diverses institucions i festivals internacionals.

És membre de la Comissió Assessora Internacional de la Fundació Pau Casals i des del 2016, és el director artístic del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell.
Bernard Meillat

Bernard Meillat


Membre de la Comissió Assessora
Internacional de la Fundació Pau Casals.
Secretari del Jurat

Més projectes…

Diada Pau Casals
Diàlegs amb música