El passat 13 de juliol es van tancar les inscripcions al Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2020. El jurat, presidit per Marta Casals Istomin, i format per personalitats de reconegut prestigi internacional com Henri DemarquetteClaudio BohórquezGustav RivinusArnau Tomàs (guanyador de la Beca Pau Casals l’any 1991), i també per Bernard Meillat, assessor artístic de la Fundació Pau Casals i secretari del jurat, ha deliberat i ha seleccionat a deu finalistes.

Per primera vegada, el Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes s’ha obert a aspirants de tot el món i s’han rebut candidatures de violoncel·listes amb un nivell artístic i tècnic molt elevat. Els deu joves estudiants de violoncel escollits tenen fins a 22 anys d’edat i procedeixen de països com Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Luxemburg, Àustria, Xina, Estats Units d’Amèrica, Sèrbia i Espanya, fet que reafirma el compromís de la Fundació Pau Casals de donar suport a joves violoncel·listes amb la voluntat de difondre el llegat artístic i humà de Pau Casals arreu del món.

En l’edició de 2020, el Guardó també ha ampliat el nombre de premis i n’ha incrementat la dotació econòmica. En aquest sentit, els finalistes aspiren a un primer premi de 18.000 €, un premi especial AENA de 12.000 € i un tercer premi de 6.000 €. A més a més, la Fundació Pau casals oferirà promoció artística i assessorament professional als guardonats.

Degut a la situació sanitària a causa de la Covid-19, la Fundació Pau Casals ha decidit renunciar a portar a terme l’Audició Final de forma presencial al Vendrell (Tarragona), la ciutat on va néixer Pau Casals. Per a la final, els 10 candidats finalistes hauran d’enviar dos vídeos amb les obres requerides a les bases de la convocatòria 2020. Els membres del jurat visualitzaran els vídeos de cada finalista i la deliberació tindrà lloc per videoconferència el dia 20 de novembre de 2020, data en la que s’anunciaran els candidats guanyadors.

Finalistes del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2020


Felix Brunnenkant (Alemanya)
Estudiant a Vorarlberger Landeskonservatorium (Àustria)
Nascut a Überlingen, Alemanya, l’any 2001, estudia Violoncel al Vorarlberger Landeskonservatorium (Àustria), amb el profesor Mathias Johansen. Ha actuat al Saint-Saëns Concertoin Tonhalle de Düsseldorf, al Graf Zeppellin Haus i a l’Elgar Concerto amb l’Orquestra del Vorarlberger Landeskonservatorium. El 2019 va rebre el primer premi de violoncel al concurs Jugend musiziert d’Alemanya.


Raffaella Cardaropoli (Itàlia)
Estudiant a la Barenboim-Said Akademie (Berlin)
Nascuda a Mercato San Severino (Itàlia), l’any 1999. Va començar a tocar el violoncel als 7 anys. Ha actuat a Itàlia, Suïssa, Alemanya, Malta, Àustria i Espanya, entre d’altres països, i ha guanyat diversos concursos com l’Abbado Prize, l’Antonio Janigro Cello Competition i les audicions de la Santa Cecilia Academy. Actualment estudia a la Barenboim-Said Akademie (Berlin), amb el profesor Frans Helmerson.


Jeremias Flied(Àustria)
Estudiant a la Universität Mozarteum Salzburg (Àustria)
Nascut a Klagenfurt (Àustria), l’any 1999. Estudia a l’Universität Mozarteum Salzburg, d’Àustria, amb el profesor Clemens Hagen. Ha participat en diversos concerts de música de cambra i també ha estat solista amb la Zagreb Orchestra, la Carinthian Symphony Orchestra, entre d’altres. El 2012 va guanyar la International Cello Competition de Liezen i el 2014 a “Svirél”, Eslovènia i a l’Antonio Janigro Cello Competition de Croàcia.


Miquel Keenan Fuentes Bock (Estats Units d’Amèrica)
Estudiant al Conservatori Superior de Música del Liceu (Espanya)
Nascut a Holland (Estats Units) l’any 1999, actualment estudia al Conservatori Superior de Música del Liceu a Barcelona, amb la professora Amparo Lacruz. Anteriorment havia estudiat al Meadowmount School of Music. Ha actuat amb la Interlochen Orchestra, al Lincoln Center Stanley H. Kaplan Penthouse i al Hope College Annual Concerto-Aria Competition, entre d’altres.


Benjamin Kruithof (Luxemburg)
Estudiant a l’Universität der Künste Berlin (Alemanya)
Nascut a Moestroff (Luxemburg) el 1999, va començar a estudiar violoncel als 5 anys. Als 12 va fer el seu primer concert amb la Northern Youth Orchestra de Luxemburg. Ha guanyat diversos concursos, com la Knopfh Competition, la Leopold Bellan International Competition de Paris i la Gabrielli Competition de Berlin. Ha actuat a diversos països i ha assistit a masterclasses com la “Cello Meisterkurse” de la Kronberg Academy. Actualment estudia a l’Universität der Künste de Berlin, amb Jens-Peter Maintz.


Petar Pejčić (Sèrbia)
Estudiant a l’HMT Felix Mendelssohn Bartholdy (Alemanya)
Nascut a Leskovac, Sèrbia, l’any 2002. Va començar a tocar el violoncel als 4 anys i als 9 anys va fer el seu primer concert a Belgrad. Al 2008 va guanyar la seva primera competició i des de llavors ha guanyat diverses competicions internacionals, entre elles el 3r premi “Felix Mendelssohn Bartholdy” a Berlin i el 2n premi a l’”Anna Kull” international competition a Graz. Ha fet concerts en solitari i també ha actuat amb orquestres com la Belgrade Chamber Orchestra i la Radio Symphony Orchestra de Belgrad. Actualment estudia a l’HMT Felix Mendelssohn Bartholdy de Leipzig amb Peter Bruns.


Joseph Pritchard (Regne Unit)
Estudiant a la Hochschule für Musik “Hanns Eisler” (Alemanya)
Nascut a Frome, Regne Unit, l’any 1999. Cursa els seus estudis a la Hochschule für Musik “Hanns Eisler”, amb el professor Nicolas Altsaedt. Ha guanyat diversos concursos, com el Two  Moors Festival Young Musicians’ Competition i ha participat en diverses masterclasses arreu d’Europa. Com a solista haactuat regularment al Menuhin Hall entre d’altres. Va formar part de la National Youth Orchestra del Regne Unit.


Till Schuler (Alemanya)
Estudiant a la Hochschule für Musik und Theather Hamburg (Alemanya)
Nascut a Stuttgart, Alemanya, l’any 2000. Actualment cursa els seus estudis a la Hochschule für Musik und Theather Hamburg, amb el professor Sebastian Klinger. Ha guanyat diverses competicions internacionals, entre elles l’International Cello Competition Antonio Janigro Junior l’any 2020. Ha estat solista a orquestres i formacions de cambra i el proper any serà solista amb la “Neue Philarmonie München”.


Tzu-Shao Chao (Taiwan)
Estudiant a la Hochschule für Musik und Tanz Köln (Alemanya)
Nascut a Changhua, Taiwan, l’any 2001. Va començar a tocar el violoncel als 4 anys i ha participat en diverses competicions d’Àsia i Europa, entre elles la Tchaikovsky Competition for Young Musicians. Des del 2018 estudia a la Hochschule für Musik und Tanz Köln, a Alemanya, amb la professora Maria Kliegel. Ha participat en diverses masterlasses amb cellistes reconeguts com Yo-Yo Ma, Tsuyoshi Tsutsumi, Reiner Ginzel o Marion Feldmann.


Xuanhan Xu (Xina)
Estudiant a la Hochschule für Musik Saar (Alemanya)
Nascuda a Hangzhou, Xina, l’any 2004. Va començar a tocar el piano als cinc anys i el violoncel als vuit. Als tretze anys va continuar els seus estudis a Alemanya, on actualment estudia amb Gustav Rivinius a la Hochschule für Musik Saar, a Saarbrücken. El 2017 va actuar amb la National Center of Performing Arts Orchestra de Beijing, convertint-se en la violoncel·lista més jove que ha actuat a l’NCPA. Ha actuat amb d’altres orquestres internacionals, d’Àsia i d’Europa.