El Museu Pau Casals obre el curs escolar 2021-2022 amb dues propostes educatives que oferiran materials en línia i accessibles per a portar el museu a les aules. Un dels projectes és “Teixint Músiques”, dirigit a escoles d’alta complexitat que es va iniciar el passat divendres 10 de setembre amb la formació dels mestres de les escoles participants. El segon dels projectes està dirigit a infants d’Escoles Bressol, P3 i P4 i sota el nom Els Tresors d’en Pau” que permeten treballar la música i les emocions a través de deu fitxes i deu vídeos musicats que condueixen aquest desenvolupament sensorial i emocional dels infants.

Teixint músiques

El projecte “Teixint Músiques” neix de la proposta educativa que el Museu Pau Casals ja oferia a escoles d’alta complexitat gràcies a la col·laboració de la Fundació “la Caixa”, que s’ha replantejat per portar-lo a les aules. “Teixint Músiques” té com a objectiu provocar sentiments en l’alumnat per tal que potenciïn la seva capacitat creativa a través de la música, ja que aquesta és un element que cohesiona i genera diàlegs entre iguals. Partint d’aquest inici, es prenen com a referents la figura de Pau Casals i els aborígens australians, a través dels quals els alumnes exploren les seves arrels i orígens, les seves cançons, els seus entorns físics, etc., tant individuals com col·lectius. L’objectiu final és que els alumnes creïn una cançó i coreografia que englobi i expressi tot allò que els representa com a grup. Aquest projecte pretén posar de relleu que és a través de la resiliència, i el treball i coneixement col·lectiu que podem superar les circumstàncies i dificultats que se’ns plantegen.

L’activitat és una proposta híbrida, que combina activitats online dirigides pel museu, materials educatius a disposició dels mestres per tal que realitzin el projecte a les aules amb autonomia, i una activitat presencial, una visita al museu en acabar el projecte.

La primera formació presencial per als mestres va tenir lloc el passat divendres 10 de setembre a la sala polivalent del museu amb les primeres escoles que participaran enguany: Escola Alexandre Galí (Barcelona), Escola Marià Fortuny (Reus), Institut Escola Àngel de Tobies (El Vendrell), Escola La Mercè (Tortosa), Escola Mas i Perera (Vilafranca), Escola Àngel Guimerà (Balaguer), Escola El Gegant del Rec (Salt) i Escola Mossèn Baldiri Reixach (St. Feliu de Guíxols).

El projecte ha estat elaborat per la violoncel·lista Laura Folch (Cellolab.com), Isabel Boj de Schola Didàctica Activa i el Museu Pau Casals, i compta amb el suport de la Fundació “la Caixa”.

Els Tresors d’en Pau

“Els Tresors d’en Pau” és una proposta musical pensada per a infants de fins a 4 anys, i que pretén donar espai a la seva sensibilitat i l’alegria vers la música, així com compartir una experiència a través del cos, dels sentits i d’una escolta activa. El fil conductor d’aquest projecte musical és en Pau, un nen que ens rep a casa seva, a la platja de Sant Salvador. Ens convida a passejar amb ell, a escoltar els sons que l’envolten i a guardar-los dins nostre com a autèntics tresors. Cada so inspira una de les peces musicals d’aquest projecte, totes elles caracteritzades pel so del violoncel, un so ric en matisos.

Aquesta nova proposta sorgeix de la voluntat de seguir treballant la sensibilitat musical i les emocions dels més petits a través de la figura de Pau Casals, però també de l’interès, consciència i necessitat de seguir creant materials en línia i accessibles per a portar el museu a les aules. Per aquest motiu, els nous materials “Els Tresors d’en Pau” conviden a treballar la música i les emocions des de les escoles bressol a través de deu fitxes i deu vídeos musicats que condueixen aquest desenvolupament sensorial i emocional dels infants. Tots els materials son accessibles des del web educatiu www.paucasalseduca.org

Aquesta proposta pensada per a les aules es complementa posteriorment amb la visita i el taller musical “Els Tresors d’en Pau” que es duu a terme al museu, i on entraran en contacte directe amb els sons del violoncel, que despertarà la sensibilitat dels infants. La proposta ha estat ideada conjuntament pel Museu Pau Casals i Bellaterra Música Editorial, amb músiques de Marta Canellas i Júlia Pérez i el suport de la Diputació de Tarragona.