Xuanhan Xu, Petar Pejčić i Felix Brunnenkant són els guanyadors del Guardó Internacional per a Joves Violoncel·listes 2020

Xuanhan Xu (Xina) s’ha endut el Primer Premi, Petar Pejčić (Sèrbia) el Premi Especial AENA i Felix Brunnenkant (Alemanya) el Tercer Premi. El jurat també ha atorgat mencions honorífiques a la resta de candidats finalistes: Raffaella Cardaropoli (Itàlia), Tzu-Shao Chao (Taiwan), Jeremias Fliedl (Àustria), Miquel Keenan Fuentes Bock (Estats Units d’Amèrica), Benjamin Kruithof (Luxemburg), Joseph Pritchard (Regne Unit) i Till Schuler (Alemanya).

La selecció final dels guardonats s’ha fet de manera virtual, els deu candidats finalistes han interpretat dues peces que han enregistrat i que el jurat ha visualitzat. El jurat, presidit per Marta Casals Istomin, cofundadora i vicepresidenta de la Fundació Pau Casals, i format per violoncel·listes de reconegut prestigi internacional com Claudio Bohórquez, Henri DemarquetteGustav RivinusArnau Tomàs (guanyador de la Beca Pau Casals l’any 1991), i també per Bernard Meillat, assessor artístic de la Fundació Pau Casals i secretari del jurat, s’ha reunit el 20 de novembre, data prevista inicialment per l’audició final, i ha deliberat per videoconferència. Els videos dels finalistes estaran disponibles al nostre canal de YouTube fins el 24 de novembre.

Per primer cop, el Guardó s’ha obert a aspirants de tot el món, i s’han rebut candidatures de 22 països diferents. El jurat ha destacat l’alt nivell tècnic i artístic dels joves candidats. El Guardó Internacional Pau Casals té com a objectiu donar suport i millorar la formació dels joves violoncel·listes, i compta amb el suport especial d’AENA i amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.


1r premi – Xuanhan Xu (Xina)
Estudiant a la Hochschule für Musik Saar (Alemanya)
Nascuda a Hangzhou, Xina, l’any 2004. Va començar a tocar el piano als cinc anys i el violoncel als vuit. Als tretze anys va continuar els seus estudis a Alemanya, on actualment estudia amb Gustav Rivinius a la Hochschule für Musik Saar, a Saarbrücken. El 2017 va actuar amb la National Center of Performing Arts Orchestra de Beijing, convertint-se en la violoncel·lista més jove que ha actuat a l’NCPA. Ha actuat amb d’altres orquestres internacionals, d’Àsia i d’Europa.


Premi Especial AENA – Petar Pejčić (Sèrbia)
Estudiant a l’HMT Felix Mendelssohn Bartholdy (Alemanya)
Nascut a Leskovac, Sèrbia, l’any 2002. Va començar a tocar el violoncel als 4 anys i als 9 anys va fer el seu primer concert a Belgrad. Al 2008 va guanyar la seva primera competició i des de llavors ha guanyat diverses competicions internacionals, entre elles el 3r premi “Felix Mendelssohn Bartholdy” a Berlin i el 2n premi a l’”Anna Kull” international competition a Graz. Ha fet concerts en solitari i també ha actuat amb orquestres com la Belgrade Chamber Orchestra i la Radio Symphony Orchestra de Belgrad. Actualment estudia a l’HMT Felix Mendelssohn Bartholdy de Leipzig amb Peter Bruns.


3r premi – Felix Brunnenkant (Alemanya)
Estudiant a Vorarlberger Landeskonservatorium (Àustria)
Nascut a Überlingen, Alemanya, l’any 2001, estudia Violoncel al Vorarlberger Landeskonservatorium (Àustria), amb el profesor Mathias Johansen. Ha actuat al Saint-Saëns Concertoin Tonhalle de Düsseldorf, al Graf Zeppellin Haus i a l’Elgar Concerto amb l’Orquestra del Vorarlberger Landeskonservatorium. El 2019 va rebre el primer premi de violoncel al concurs Jugend musiziert d’Alemanya.

Mencions honorífiques

Raffaella Cardaropoli (Itàlia)
Estudiant a la Barenboim-Said Akademie (Berlin)

Tzu-Shao Chao (Taiwan)
Estudiant a la Hochschule für Musik und Tanz Köln (Alemanya)

Jeremias Fliedl (Àustria)
Estudiant a la Universität Mozarteum Salzburg (Àustria)

Miquel Keenan Fuentes Bock (Estats Units d’Amèrica)
Estudiant al Conservatori Superior de Música del Liceu (Espanya)

Benjamin Kruithof (Luxemburg)
Estudiant a l’Universität der Künste Berlin (Alemanya)

Joseph Pritchard (Regne Unit)
Estudiant a la Hochschule für Musik “Hanns Eisler” (Alemanya)

Till Schuler (Alemanya)
Estudiant a la Hochschule für Musik und Theather Hamburg (Alemanya)