La relació entre Pau Casals i Amèrica serà l’eix central de la 40a edició del Festival

El pianista Javier Perianes, la soprano Sara Blanch i l’organista Bernard Foccroulle són alguns dels artistes que actuaran al Vendrell el proper mes de juliol

Avui s’ha presentat la 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, sota l’eix temàtic “Pau Casals i Amèrica”. El Festival torna del 10 al 22 de juliol a El Vendrell, després d’haver hagut de cancel·lar l’edició del 2020 a causa de la pandèmia. L’Ajuntament del Vendrell i l’Auditori Pau Casals organitzen un any més el Festival, que compta amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals i de l’Associació de l’Orgue del Vendrell. S’han programat un total de set concerts que compten amb artistes nacionals i internacionals, a més de dues projeccions sobre Pau Casals acompanyades d’actuacions en directe. Descarrega’t el programa del festival 

La programació del Festival compta amb artistes nacionals i internacionals

El pianista Javier Perianes, oferirà el concert inaugural del 10 de juliol amb un programa que homenatja a Enric Granados i la seva amistat amb Casals. La mort de Granados va ser un cop molt dur per Casals, un sentiment que es reflecteix en les obres escollides per Perianes, Premi Nacional de Música 2012 i Artista de l’Any 2019 dels ICMA.

El 13 de juliol es reproduïrà el primer concert de la gira de Pau Casals per Estats Units, ara fa 120 anys, amb la soprano Sara Blanch acompanyada de Marco Evangelisti al piano i Claudi Arimany a la flauta, a més del nord-americà Johannes Gray, guanyador ex aequo del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018.

L’organista belga Bernard Foccroulle, qui comparteix amb Casals els ideals de democràcia, pau i justícia, a més de la passió per Bach, actuarà el 15 de juliol a l’Església Parroquial del Vendrell. El programa que ha escollit per a aquesta ocasió repassa les seves fonts d’inspiració italianes, franceses i nord-alemanyes per acabar amb una selecció de peces de Bach.

El 16 de juliol serà el torn del colombià Santiago Cañón Valencia, violoncel, i la pianista Naoko Sonoda, interpretant tres grans sonates per a violoncel.

Les altres dues fites històriques que es commemoren al Festival són, per una banda, el concert que Casals va oferir a la Casa Blanca davant del president J.F. Kennedy. Amb un trio format pel pianista Eric Le Sage, el violinista Daishin Kashimoto i el violoncel·lista Claudio Bohórquez, que el 17 de juliol  interpretaran el programa de fa 60 anys, on hi ha peces de Schumann, Couperin i l’harmonització més reconeguda del Mestre, El cant dels ocells.

Seguint la tradició de Marlboro, el Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell ha reunit dotze joves músics amb molt de talent: la meitat procedents d’Espanya i l’altra meitat d’altres països europeus. Amb músics experts, han treballat durant una setmana per preparar dos grans programes pel concert “Música a Marlboro” amb un programa variat de música de cambra, que interpretaran el 20 de juliol. 

El 22 de juliol, Alexander Janicek, concertino, Lily Francis, concertino, i Claudio-Martínez Mehner, piano, tancaran el festival amb el concert d’homenatge a l’Orquestra del Festival Pau Casals.

Projeccions especials: Pau Casals en imatges

El 12 de juliol es farà una projecció especial per commemorar el Centenari de l’Orquestra Pau Casals, que impulsa la Fundació Pau Casals en el període 2020-2021, on es podran veure imatges de Pau Casals dirigint, amb un concert amb peces de Beethoven, Brahms i Haydn. Enguany és la 4a edició en que el Festival incorpora aquestes projeccions, les quals tenen l’objectiu de difondre el llegat musical i humanístic de Casals.

Enguany també se celebren 50 anys del famós concert a les Nacions Unides, on va oferir un dels seus discursos més recordats i on se li va atorgar la Medalla de la Pau. El 21 de juliol a l’Auditori del Tívoli tindrà lloc una de les dues projeccions especials del Festival. Acompanyant fragments dels concerts i els discursos de Pau Casals a les Nacions Unides, tindrem l’oportunitat d’escoltar els Joves Músics del projecte Marlboro, que  interpretaran l’Himne per a les Nacions Unides de Casals i altres peces de Bach i Mozart.

Venda d’entrades

Les entrades pel Festival es podran adquirir els dies 20, 21, 24 i 25 de maig i els divendres no festius de 10 a 13h a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, els dies que hi hagi concert del Festival de 10 h a 13 h i un hora abans de la representació a l’Auditori Pau Casals o bé per internet a la pàgina web d’aquest últim: https://temporada.koobin.cat/, a partir del 20 de maig.