Fundació Pau Casals

La música com a instrument per la pau, la llibertat i la transformació social

La Fundació Pau Casals és una entitat privada sense ànim de lucre amb vocació de servei públic que va ser creada per Pau Casals i Marta Casals l’any 1972. Els seus objectius principals són garantir la preservació de llegat artístic i cultural i la seva vinculació a Catalunya, desenvolupar estratègies i projectes de suport per als joves violoncel·listes i promoure la difusió dels valors de la música i el compromís amb la dignitat de les persones. La Fundació Pau Casals participa i es coordina amb els projectes internacionals de Pau Casals a altres països, especialment amb Puerto Rico, França i els Estats Units d’Amèrica.

Àmbits d’actuació

— Patrimoni

La Fundació, conserva, difon i gestiona el llegat patrimonial que Pau Casals va deixar a Catalunya. El fons documental està dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya i s’exposa, juntament amb les col·leccions al Museu Pau Casals, ubicat a la casa que es va fer construir davant del mar, a la platja de Sant Salvador, El Vendrell. La casa fou rehabilitada amb nou projecte museogràfic que permet visitar els espais i, alhora, conèixer l’enorme llegat musical i humanístic de Pau Casals.

La Fundació impulsa i dóna suport a projectes i activitats de recerca, documentació, difusió de temes relacionats amb l’obra de Pau Casals i dels seus fons patrimonials.

— Societat

L’obra i la biografia de Pau Casals sintetitzen un compromís de la música amb la pau, la llibertat, la democràcia, la justícia i la defensa dels drets humans. La Fundació organitza i participa en projectes i activitats relacionades amb la defensa dels valors humanitaris i el compromís de la música amb la societat. Amb aquest objectiu, la Fundació col·labora i té convenis amb institucions nacionals i internacionals relacionades amb la música, la cultura, la defensa de la pau i l’ajuda als refugiats.

— Música

La Fundació entén i promou la cultura com a un dret fonamental i un element imprescindible per a la dignitat de les persones i la defensa dels valors humanitaris i el bé comú. En aquest sentit, la Fundació fa una aposta clara perquè la música esdevingui un element imprescindible de la formació de la sensibilitat i de la personalitat dels nens i joves. Amb aquest objectiu es realitzen activitats i projectes de difusió i aprenentatge per al gaudi de la música en l’àmbit educatiu i del públic en general i es dóna suport a la formació de joves violoncel·listes.

Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes
Diàlegs amb música
Diada Pau Casals – Barcelona

Projectes en col·laboració amb altres institucions:

Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell
Curs Internacional de Direcció d’Orquestra Antoni Ros Marbà

Vila Pau CasalsActes Vila Pau CasalsConcert Pau Casals